Information for vandpoloforældre

Vandpolo er en del af Svømmeklubben Sønderborg og ledes af vandpolotræneren. Vandpolo har eget udvalg. I udvalget er en repræsentant fra bestyrelsen og vandpoloinstruktøren samt et antal forældre. I udvalget besluttes hvilke stævner som vandpoloholdene skal deltage i. Som udgangspunkt deltager holdet i 4 stævner årligt, og derudover DM.

Konkurrencevandpolo skal være sjovt, spændende og givende. I takt med at jeres børn finder sig tilrette i vandpoloafdelingen, begynder de også at lære, hvordan vandpolospillet fungerer med regler, samspil med holdspillere og ikke mindst ens egen udholdenhed. De lærer at respektere hold fra andre klubber, og taber man kampe lærer de for hver gang hvad der lykkes og hvad de i fællesskab skal arbejde på til træningen næste gang for at blive et stærkere hold. Mange børn forbedrer sig hurtigt i takt med at deres teknik og kondition bliver forbedret. Der er fokus på leg, teknik og kamptræning til hver træning.

Vandpolo er en holdsport, der for nogle kan opleves en lille smule vild i begyndelsen. Både i forhold til distancen, der faktisk svømmes og udholdenheden, der skal til, men også fordi vandpolo er en kontaktsport. I den sammenhæng er det instruktørernes opgave at udfordre, men også være opmærksom på jeres barns grænser. Børn lærer hurtigt, hvor grænserne går, og bliver mere modige i kontakten med en modspiller.

Vandpolo er en lille sport, så det at være ude til stævne giver vandpolospillerne utrolig meget træning og tekniske færdigheder. Og ikke mindst bliver der tanket op på fællesoplevelser og sammenhold blandt spillerne, hvor der altid er plads til sjov og leg, når spillerne er til stævner.

 

Arrangementer og forældremøder

I vandpoloafdelingen har vi en forældregruppe bestående af frivillige forældre, og du er altid velkommen til at kontakte udvalget, hvis du har spørgsmål, gode ideer, eller undrer dig over noget.  

Vandpoloafdelingen afholder forældremøder 1-2 gange årligt, hvor instruktører og medlemmer fra vandpoloforældregruppen også deltager.

SKS er vært for to fastlagte sociale arrangementer: jule- og sommerafslutning, som ligger i slutningen af sæsonen. Her er det en rigtig god ide at møde op til arrangementerne, da det giver god mulighed for møde de andre vandpolospillere og deres forældre, med god mulighed for at danne et godt netværk i klubben.   

 

Kommunikation i Vandpoloafdelingen

Kommunikation foregår via klubbens hjemmeside www.sks-svoem.dk og via en lukket Facebookgruppe som instruktøren vil hjælpe dig med at få adgang til.  

Forud for hvert stævne udsendes der invitation via ”Zakobo” (husk at tjekke spamfilter). Her fremgår alle informationer om stævnet, samt link til tilmelding og betaling. 

 

Forældreinvolvering

Da vandpolo er en lille sportsgren, er der ofte et stykke vej til stævnet. Klubben har derfor brug for at forældrene på skift stiller op til at køre til stævnerne. Alt i forhold til kampene er instruktørens ansvar, men en forælder, der agerer holdleder, er uundværlig til at være til rådighed i forbindelse med fx tiden imellem kampene, måltiderne, forældrestøtte mm. Det går på omgang, så alle så vidt muligt yder lige meget.

 

Spillet og regler

Vandpolo er kort fortalt, håndbold i vand, men med lidt andre regler. Der er 13 spillere på hvert hold, hvor 7 spillere på hvert hold er i vandet samtidigt. En kamp bliver spillet over 4 perioder af 8 minutters effektiv spilletid. Ligesom i håndbold kan der dømmes frikast, udvisning og straffe. Ligesom i basketball er der regler for, hvor lang tid det angribende hold må have bolden. I vandpolo skal der falde en afslutning inden for 30 sekunder. En afslutning er et skud mod målet.

Spillet gælder ganske enkelt om at score flest mål.

Der findes specielle regler, mindre bolde og mindre baner, når det er ungdomshold der spiller.

 

Svømmearter

Der er ingen regler for hvilken stilart spillerne skal svømme. Svømmerne vil lære at crawle med en bold og træde vande.

 

Udstyr

Vandpolo kræver ikke det helt store udstyr, badetøj er det eneste du selv skal medbringe. Drenge spiller i små badebukser.

 

Huer

Hvert hold har hver sin huefarve, som regel blå eller hvid. Huerne bruges både til at beskytte ørerne, og så er de også praktiske til at vise spillernes nummer på. Huerne udlånes af klubben.
 

Vandpolostævner

Spilleren deltager i ca. 4 stævner om året. Stævnerne spilles som udgangspunkt i Tommerup, Odense, Århus og Slagelse. Alle stævner er som udgangspunkt med overnatning. Da vandpolo er en lille sportsgren, deltager alle til alle stævner og DM. Ca. en uge før et stævne bliver der udsendt informationsmateriale omkring stævnet. I dette materiale vil det fremgå, hvornår holdet skal i kamp osv.

Selve stævnet

Instruktør og holdleder har et program, så de hjælper spillerne med at være klar til kampstart. Til stævnerne spilles flere kampe i løbet af weekenden. Spillerne skal dog være opmærksomme og holde sig i nærheden af instruktøren, da denne ikke har mulighed for at gå og lede efter de enkelte spillere. Det er en lille sport, så spillerne lærer hurtigt spillere fra andre klubber at kende.

 

Madpakken til et stævne

Når du er til stævne, har du brug for energi til at yde sit bedste. Samtidig er det ikke hensigtsmæssigt, hvis du spiser dig stopmæt undervejs, så bøtter - der kan lukkes - med fx pastasalat (husk en gaffel) eller en sandwich, der er let at spise, er velegnet. Tørret frugt og nødder, bananer og kiks kan gøre forskellen, hvis man trænger til hurtigt sukker.

Under stævnet er det vigtigt, at spilleren holder sin væskebalance i orden. Det er godt hele tiden at drikke meget vand, idet du ellers risikerer at blive utilpas, da der ofte er meget varmt i svømmehallen.

Da stævnerne ofte er med overnatning, vil aftensmad og morgenmad være inkluderet i stævneprisen.

 

Stævnetasken

En stævnetaske skal indeholde badetøj, 2-3 håndklæder, shorts, t-shirt, en ekstra trøje til over, sko og strømper, madpakke (se ovenstående) og drikkedunk.

Derudover tandbørste, liggeunderlag/luftmadras, sovepose, lille hovedpude, et spil kort (til ventetiden og hygge om aftenen).


Holdleder – hvad er det?

En holdleder er med til vandpolostævnet sammen med spillerne og instruktører, og skal tage sig af forskellige praktiske opgaver:

10 punkts vejledning:

  1. Det er ikke en nødvendighed, at du har forstand på vandpolo
  2. Du er med for spillernes skyld
  3. Du er instruktøren behjælpelig i praktiske gøremål
  4. Du skal deltage i holdledermøde sammen med andre holdledere, hvis dette afholdes. Her gives praktiske oplysninger om eksempelvis bespisning, indkvartering, vigtige tidspunkter osv.
  5. Etablering af et samlingssted for alle klubbens spillere. Et sted, der kan holde sammen på gruppen, og hvor spillerne altid kan gå hen for råd og information, eller lidt at spise og drikke
  6. Overblik over stævneprogram ved at markere klubbens kampe og løbende kunne hjælpe spillerne med, hvilken kamp de skal være klar til
  7. Hvis en vandpolospiller er dårlig eller ked af det, er det dig, der giver et skulderklap, hvis instruktøren er optaget af andet
  8. Med andre ord er du absolut uundværlig

 

Holdlederen skal desuden sørge for, at der bliver taget et gruppebillede af holdet, også gerne billeder i andre situationer fra stævnet. Holdlederen må også gerne lave kort tekst til hvordan det er gået til stævnet. Det hele sendes til ninaramberg@hotmail.com som publicerer det på Facebook. Husk: personerne (og deres forældre hvis børnene er under 18 år) skal have givet tilladelse til at billedet bruges på FB ifht til alm. databeskyttelseslovgivning).

 

Vores sponsorer